Side 1 av 1

Tilberedelse av Fasan

Lagt inn: 01 jun 2014, 21:15
av dagsunde
Leieboerene kom akkurat med 5 hele frosne fasaner til meg... :shock:

De er vist frosset rett etter de var skutt. Jeg vet ingenting om hvordan de er blitt behandlet,
Men innvoller, etc. er ikke fjernet...

Det er kanskje slik man behandler storfugl når man jakter kun for sportens skyld?

Greia er at jeg trenger noen tips til hvordan jeg går frem videre her...

Anyone? :D

Re: Tilberedelse av Fasan

Lagt inn: 02 jun 2014, 11:20
av Skaukraft
De kan bbehandles akkurat som rype Google litt på behandling/tilbereding av rype så finner helt sikkert litt info.
Tin de langsom opp i kjøleskap og la de henge på en tørr og luftig plas et par dager (om det ikke er fluefritt så heng dem i et putevar eller likende).
Etter et par dager flår du fuglene og trekker ut innvollene "bakfra" (her er det sikkert like mange teknikker og meninger som det er jegere).
Ta vare på innmaten (kråsen, hjertet, evt. lunfer og lever) til sausen.
Stekes hele i ovn, eller så skjærer du løs bryststykkene og steker dem i panna, og koker kraft på skrogene.

http://www.youtube.com/watch?v=32hqgVTscEc

Re: Tilberedelse av Fasan

Lagt inn: 02 jun 2014, 14:55
av Allan
En vanlig feil som ofte gjøres med vilt er at det ikke får henge lenge nok. Det vanlige er at en opererer med døgngradene som er "obligatorisk", men folk er ofte redde for at kjøttet skal bli dårlig. Derfor lar mange det bare henge akkurat den tida som skal til eller litt mindre, med lite mørt kjøtt som resultat. Etter min meining kan en med fordel ha litt is i magan, det råtner ikke så fort. En annen ting er at det er vanlig å la det henge før det fryses. Jeg har hørt at det er absolutt nødvendig, uten at jeg er helt sikker på om det er sant.
For øvrig er jeg enig med skaukrafts anbefalinger over...
Jeg er ingen stor kokk, men jeg ville gått for ovn framfor panne da det har lett for å bli tørt.

Sent fra min GT-I9100 via Tapatalk

Re: Tilberedelse av Fasan

Lagt inn: 02 jun 2014, 16:57
av dagsunde
Så det er ikke noen showstopper at de er frosset med innvoller?

Sent fra min GT-N7100 via Tapatalk

Re: Tilberedelse av Fasan

Lagt inn: 02 jun 2014, 17:01
av dagsunde
Bra video, Skaukraft! Takk!

Sent fra min GT-N7100 via Tapatalk

Re: Tilberedelse av Fasan

Lagt inn: 02 jun 2014, 18:08
av Allan
Mnja, jeg ville aldri gjort det, men det er like mange svar på hva som er riktig som det er jegere, så svaret må bli tja. Antakeligvis spiller det ikke noen rolle.

Sent fra min GT-I9100 via Tapatalk

Re: Tilberedelse av Fasan

Lagt inn: 02 jun 2014, 19:23
av Oddbjørn
Spør Ben Redic fy Fasan (Aukrust)

Re: Tilberedelse av Fasan

Lagt inn: 02 jun 2014, 22:53
av Are
Har bladd lit i boka Behandling av felt vilt. Der anbefales det å ribbe framfor å flå. Dette fordi flåing også drar med seg fettlaget under skinnet. Fett gir saftighet og smak. Generelt har jeg hørt at fugler som spiser fisk bør flås for å slippe transmak, mens andre fugler ribbes. Selv ribber jeg mine gjess og høns. Men så er jeg uvanlig glad i fuglefett. Confit - mmmmm

Gjess har jeg latt henge til modning med innvoller. Tommelregelen jeg har lært er 20 graddøgn for fjørfe, og 40 for hårfe. Som Allan sier bør du sikkert la dem henge lenger enn kortere. De kan visstnok også modnes i et kjøleskap i ca 1 uke.

Blir sikkert godt uansett.

Re: Tilberedelse av Fasan

Lagt inn: 04 jun 2014, 09:03
av Skaukraft
Frysing med innvoller er ikke ideelt, men frossen fasan er bedre enn ingen fasan.
Ribbe eller flå...., det blir smak og behag. Rypa har forsvinnende lite fett på seg i utgangspunktet. Speket rypebryst er forøvrig nydelig snacks.

Re: Tilberedelse av Fasan

Lagt inn: 04 jun 2014, 17:22
av dagsunde
Så konklusjonen her er at selv om dyra er med innvoller, tiner jeg i kjøleskap, henger i etpar dager, ribber eller flår, og lager meg middag?
(Inneforstått at jeg tar vare på halefjør, selvfølgelig). :-)

Sent fra min GT-N7100 via Tapatalk

Re: Tilberedelse av Fasan

Lagt inn: 05 jun 2014, 10:17
av Skaukraft
Skulle fungere det ja.
Er det hannfugl så vil nok en pasjonert fluebinder sette pris på både halfjærene og brystfjærene.
Vingefjærene er vel kanskje i minste laget til styrefjær?

Gode råd her:
http://www.aperitif.no/Oppskrifter2/mat/Hoeyt-hevet