Kjøp heller en replika, eller lær deg å lage en replika
Kjøp og salg av slike gjenstander opprettholder markedet for slikt, og da lar man også plyndring av kulturminner fortsette. Selvsagt skriver de at alt foregår ordentlig, men slik handel er etter sigende så gjennomsyret av humbug at det ikke er mulig å drive det på en måte som ikke skader kulturminner. Og med ødeleggelse av kulturminner forsvinner også potensiell ny kunnskap om fortiden.
De som virkelig studerer fortiden, er ikke interesserte i selve gjenstandene, men er veldig interesserte i den informasjonen som gjenstandene og jorda gjenstandene ligger i kan gi. Der ligger forskjellen i å grave opp ting fra jorda og sette de på peishylla for å kunne skryte av hva man eier, og det å vise respekt for den kunnskap som sitter i gjenstandene og jorda som de ligger i. På museene skiller man mellom det man kaller løsfunn og funn med kontekst. Løsfunn er gjenstander som man ikke vet hvor kommer fra eller vet fra hvilket lag i jorda de ble gravd opp fra. Slike gjenstander kan bare fortelle om hvordan selve gjenstanden er lagd og brukt. Gjenstander med kontekst, som man har gravd frem på en ordentlig måte, kan gi langt mer informasjon. Viktigst er kanskje når og hvor gjenstanden ble brukt, men skikkelig utgraving kan gi informasjon om så godt som alle aspekter ved forhistoriske samfunn.
Mens samlere sier "...bare jeg får gleden av å eie dette sverdet, så gir jeg blaffen i hvor, når og hvordan det ble brukt, og jeg kommer i alle fall ikke til å la andre få studere sverdet slik at vi kan forstå hvordan smeden lagde det...", så sier museene "...det viktigste er at vi forstår mest mulig av fortida, og da er det viktig at alle som vil kan få se og studere sverdet, også må vi passe på å grave ut tingene så nøye at vi finner ut når de ble brukt og i hvilken sammenheng de ligger i forhold til andre funn slik at vi kan finne ut mest mulig om hvordan samfunnet var før..."