Animalsk Lim
Moderator: GreenMan
Animalsk Lim
Kanskje noe her for dere Hornbogi entusiaster.
http://apps.webcreate.com/ecom/catalog/ ... FullID=106
http://apps.webcreate.com/ecom/catalog/ ... FullID=106
Re: Animalsk Lim
En stund til jeg trenger enda, men takktakk, skal spare på linken!
Ellers har vi denne også: http://kremerpigments.com/shopus/index. ... &list=0201
Ellers har vi denne også: http://kremerpigments.com/shopus/index. ... &list=0201
"If it breaks you get to keep both parts"
Re: Animalsk Lim
...men fiskeblære-lim har de ikke
Vanlig hudlim er sterkt, men det gelatinerer litt i det kjappeste laget.
Du bruker rent hudlim du også, Lurz?

Vanlig hudlim er sterkt, men det gelatinerer litt i det kjappeste laget.
Du bruker rent hudlim du også, Lurz?
Re: Animalsk Lim
Men kanin-lim hadde de
Forresten, fiskeblærelim, er det blære fra hvilken som helst fisk, eller er det fra èn spes sort? Tenkte på det i sommer da jeg fisket torsk. Blærer store som handleposer, liksom
Men hva hjelper dèt hvis de ikke duger...


-Frode
Norwegian Warbows
Norwegian Warbows
Re: Animalsk Lim
Adam K. har visst brukt blærer fra torsk, og de fungerte visst fint. Tradisjonelt er det Stør som er brukt, men det sies at det ikke er noen merkbar forskjell.
Skjær ut, rens og tørk
Skjær ut, rens og tørk

Re: Animalsk Lim
Hehe.. Ikke denna karen. Je bruke epåkksiKviljo skrev:Skjær ut, rens og tørk

-Frode
Norwegian Warbows
Norwegian Warbows
Re: Animalsk Lim
Fiskeblærelim fra stør står da nederst på siden, nesten gratis.
Ellers så jeg at koreanerne bruker blæra fra et fiskeslag som heter Sciaenoid, jag vet inte hva det er. Oddbjørn.
Ellers så jeg at koreanerne bruker blæra fra et fiskeslag som heter Sciaenoid, jag vet inte hva det er. Oddbjørn.
Re: Animalsk Lim
Hudlim er forresten ikke bare hudlim, men kommer i forskjellige grader: 135,164,192,222,251,283,315,347 og 379. 379 er den sterkeste, men også den som setter seg hurtigst. I den andre enden er 135 som har lengst åpen tid. de er alle sterkere enn tre i seg selv. Innen alle disse kan man manipulere med blandeforhold og temperatur. Man kan også tilsette ting for å holde limet flytende i kald form eller gjøre det vannfast. Jeg glemte at gradene 85 og 108 finnes også. 251 er den mest vanlige til trearbeider. Man kan også gjøre limet mer fleksibelt ved å tilsette glyserin. Oddbjørn.
Re: Animalsk Lim
Slo opp i Adam K.
Moen "kanninskinnlim" brukes av billedkunstnere, inneholder mer fett enn hudlim, det gjør det mer elastisk, men han anbefaler det ikke til buemekking. Men pass på at du ikke utrydder de stakkars eppåksiene da
Kviljo, det var fiskeskinnlim av torsk han skreiv om, han mente det ikke var egna til buer. Såvidt jeg skjønner anbefaler han generelt svømmeblærer fra stor fisk, en kunne gjerne teste fra orientalsk dagligvarebutikk. Skal prøve det, de var utsolgt da jeg spurte sist. De sa forresten det var dyrt, men forhåpentligvis ikke på størnivå
Han nevner tre slags fisk spesielt, catfish, gillbacker og croaker (familie Sciaenidae), såvidt jeg kan finne ut er det malle, havmalle og ørnefisk
. Ikke noe jeg har hørt om. Karpeblærer skal i likhet med kanninskinn være for feite.
Oddbjørn, hvor får du tak i hudlim etter grader? Har du link til noe?
Moen "kanninskinnlim" brukes av billedkunstnere, inneholder mer fett enn hudlim, det gjør det mer elastisk, men han anbefaler det ikke til buemekking. Men pass på at du ikke utrydder de stakkars eppåksiene da

Kviljo, det var fiskeskinnlim av torsk han skreiv om, han mente det ikke var egna til buer. Såvidt jeg skjønner anbefaler han generelt svømmeblærer fra stor fisk, en kunne gjerne teste fra orientalsk dagligvarebutikk. Skal prøve det, de var utsolgt da jeg spurte sist. De sa forresten det var dyrt, men forhåpentligvis ikke på størnivå


Oddbjørn, hvor får du tak i hudlim etter grader? Har du link til noe?
"If it breaks you get to keep both parts"
Re: Animalsk Lim
Størlimet prøver jeg å overse så godt jeg kan 8)
Interessant at det finnes forskjellige grader av hudlim. Lurer litt på hvordan man har manipulert de til forskjellige åpen-tider. Det synses litt om dette på atarn, der det fra høyt hold har vært hevdet at kjemikalier i limet for å senke gelatineringstemperaturen ikke er bra for styrken. Om det kommer i tillegg til svekkingen på grunn av lang gelatineringsprosess vet jeg ikke. Jeg har noe fiskeskinnslim som stinker heftig av konserveringsmidler. Det er flytende i romtemperatur, men jeg er ikke helt fortrolig med at det er sterkt nok til hornbuer.
Det svakeste leddet i en hornbue skal i teorien være mellom limet og hornet. Om limet uansett er sterkere enn treet bør det jo ikke være noe problem, men samtidig må limet være elastisk nok til å tåle de ganske heftige bøyene i en hornbue.
Interessant at det finnes forskjellige grader av hudlim. Lurer litt på hvordan man har manipulert de til forskjellige åpen-tider. Det synses litt om dette på atarn, der det fra høyt hold har vært hevdet at kjemikalier i limet for å senke gelatineringstemperaturen ikke er bra for styrken. Om det kommer i tillegg til svekkingen på grunn av lang gelatineringsprosess vet jeg ikke. Jeg har noe fiskeskinnslim som stinker heftig av konserveringsmidler. Det er flytende i romtemperatur, men jeg er ikke helt fortrolig med at det er sterkt nok til hornbuer.
Det svakeste leddet i en hornbue skal i teorien være mellom limet og hornet. Om limet uansett er sterkere enn treet bør det jo ikke være noe problem, men samtidig må limet være elastisk nok til å tåle de ganske heftige bøyene i en hornbue.
Re: Animalsk Lim
Lurz.
For noen år siden fant jeg en nettside fra noe som heter: The Deller Conservation Group. De hadde noen sider med fin info om hudlim, men den siden er ikke lenger oppe.
For de som ønsker å fordype seg mer angående liming med hudlim og alle typer av lim kan boka ,Liming av Tre, av Eirik Raknes anbefales. Universitetsforlaget ISBN 82-00-35464-4. Oddbjørn
For noen år siden fant jeg en nettside fra noe som heter: The Deller Conservation Group. De hadde noen sider med fin info om hudlim, men den siden er ikke lenger oppe.
For de som ønsker å fordype seg mer angående liming med hudlim og alle typer av lim kan boka ,Liming av Tre, av Eirik Raknes anbefales. Universitetsforlaget ISBN 82-00-35464-4. Oddbjørn
Re: Animalsk Lim
Den som leter finner. Oddbjørn.
http://www.toolsforworkingwood.com/Merc ... egory_Code
http://www.toolsforworkingwood.com/Merc ... egory_Code
Re: Animalsk Lim
Her er og noe. Oddbjørn.
http://mfds.org/thetechnicalsideofanimalhideglue.aspx
http://mfds.org/thetechnicalsideofanimalhideglue.aspx
Re: Animalsk Lim
Ble nesten frista til å finne ut limstyrken på mine lim. 12,5% ? Betyr det 12,5 gram lim og 87,5 gram vann?There are 15 grades of glue ranging from 85 to 512 gram strength (also called “gel” or “jelly” strength). This is the measure of the rigidity of a gel formed by a 12.5% solution of the glue at 10 degrees Centigrade. Each numbered grade is the midpoint of a range as shown in Table below.
The rigidity is determined by a very simple test measuring the amount of weight in grams necessary to depress a 1/2-inch-diameter plunger 4 millimeters into the surface of the gelled sample. More force (by increasing the weight) is required to depress the plunger into higher strength glue than into lower strength glue.
Det er i så fall svakere enn det jeg pleier å bruke. Et lim jeg har brukt en del blander jeg i volum 1 til 4. Min erfaring er at sterkere blanding gelatinerer seg for raskt. Jeg ønsker å beholde så høy limstyrke som praktisk mulig. Økt vannmengde forsinker gelatineringshastigheten men svekker limet.
Hviket forhold i vekt/volum bruker dere andre?
Hirðmaðr skal oc æiga ... hanðboga með þrim tylftum broðða.” Hirdskråen