Side 1 av 1

Bjørkebek?

Lagt inn: 29 mai 2007, 00:46
av Kviljo
Hvor får man kjøpt slikt?

Såvidt jeg har forstått er beket som selges på skinnlaaven.no fra furu? - den virker iallefall litt sprø når den blir kald, og av en eller annen grunn har jeg fått inntrykk av at bjørkebek er seigere og mer klissete?

Lagt inn: 29 mai 2007, 09:17
av nilstor
Du finner en grundig berskrevet framgangsmåte om framstilling av bjørkebek her:

http://www.feuer-steinzeit.de/programm/pech.php

Jeg har også lest et sted at man ganske enkelt kan koke ut bjørkebark i en blikkboks over bål, men kan ikke innestå for metoden, da jeg ikke har prøvd den selv. Utkoket skal også være et særdeles probat myggmiddel, dog med den ulempe at det visstnok har en tendens til å svi av huden. Men da har man forsåvidt andre ting å bekymre seg om enn mygg ...

Lagt inn: 29 mai 2007, 13:52
av Kviljo
Oi! - genialt! :D

Ypperlig sommerprosjekt :) Takker!

Lagt inn: 11 jun 2007, 09:33
av Okseøyets venn
dette ser jo knall ut, men hva brukes d egentlig til i buesammenheng? :P

Lagt inn: 11 jun 2007, 14:15
av Kviljo
Feste av pilspisser f.eks :)

Også er det fint til å sette inn lintråd med. Blir veldig slitesterkt.

Ellers finnes det sikkert haugevis av andre bruksområder?

Lagt inn: 11 jun 2007, 15:08
av Okseøyets venn
hmmmm.... høres virkelig spenende ut!

har det type lim egenskaper så vidt jeg forstår...

jeg må inrømme at jeg benytter superlim (type rød Scotch) til urolig mye når jeg lager piler og liknende, men kan se ut til at bjørkebek kan bli den nye dillen for meg.

Hvordan lage bjørkebek

Lagt inn: 21 nov 2007, 00:13
av Stein
Vi fikk tidligere i høst tak i ca 200 år gammel never. Hva bruker en slik never til? Vi fant ut at vi ville forsøke å lage bjørkebek, slik det var beskrevet her: http://www.feuer-steinzeit.de/programm/pech.php

Sist søndag satte vi igang. Vi hadde lite utstyr. 2 panner og en stekepanne.
En liten panne ble gravet ned, en stekepanne ble dunket rundere i bunnen, og boret et hull i. En gryte ble stappet full av never, og en rist fra engangsgrill holdt neveren på plass. Når alle de 3 hoveddelene var plassert oppå hverandre, stappet vi sand fra stranden rundt det hele.

Med andre ord, en sterk forenkling av hva de beskrev i lenken.

Det er tre viktige forenklinger i vårt forsøk:

Vi brukte bare en gryte under stekepannen med hull. Dette kan vise seg å være dumt når vi neste mandag skal koke massen inn, mtp at vi ikke har skilt mellom bek og flyktige væsker. Det vil vise seg. Bilder av det ferdige produktet vil bli lagt ut.

Den andre forskjellen var at vi ikke brukte leire rundt det øverste karet.
Det var intet problem viste det seg. Fuktig sand fungerte like bra.

Den tredje forenklingen var at vi etablerte bålet rett over gryten, og ikke vektla prinsippet om sterk varme hurtig rundt gryten.
Vi laget et bål, og lot det brenne i nærmere 2 timer, til det meste av glør var borte. Så fjernet vi glørne og sanden.


Resultatet ble bek, og vi var veldig fornøyd!

Konklusjon:
Har du lyst til å lage bjørkebek, få tak i never, fersk eller tørr.
Skaff deg 2 kokekar og en stekepanne. Pluss en rist fra eksvis engangsgrill.
Grytene og stekepannen må passe litt til hverandre. Det øverste karet må passe inni stekepannen, og da med litt klaring fra bunnen, slik at beket får tid til å renne ned i hullet. Pannen under må ligge innenfor stekepannen, slik at du unngår innsig av sand og liknende.
Nederste panne graves ned i bakke, i plan med overflate.
Stekepanne med hull plasseres over nedgravd gryte.
Gryte med never, lukket med rist, settes ned på stekepanne.
Sand eller lignende masse, dyttes inntil det hele, mens du holder press på øverste gryte, slik at du ikke får sand ol ned i nedgravd gryte og stekepannen.

Ellers lager du et bål, bruker litt tid, og da har du bek.

Her er utstyret vi brukte, og resultatet.
Her ser dere restene av neveren, fullstendig forkullet.

Jeg må nevne at Kviljo var med. Tror han er veldig enig i at dette var en vel anvendt søndag. Vi garvet skinn også, men det får være en annen historie.

Re: Bjørkebek?

Lagt inn: 16 jul 2010, 12:33
av MalaWolf
Den skinngarvehistorien venter jeg fremdeles på :) Hvilken metode benyttet dere? Fett eller bark? Hva slags skinn ble garvet?

Re: Bjørkebek?

Lagt inn: 16 jul 2010, 12:45
av Zeida
Enig fortell :wink: